FAQ Koolmonoxidemelders

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een reukloos, onzichtbaar en uiterst giftig gas, wat ontstaat bij het verbranden van fossiele brandstoffen.

Het verdringt de zuurstof in het lichaam en zorgt al bij lage concentraties voor lichamelijke klachten als hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen.

Ernstige CO-vergiftiging kan overlijden tot gevolg hebben.

Wat is de beste plaats voor een koolmonoxidemelder?

Het beste is om een melder te installeren in elke kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Aanbevolen wordt ook melders in de slaapkamers te installeren en in kamers waarin u veel van uw tijd doorbrengt.

Als de melder wordt geïnstalleerd in een kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt:

Installeer de melder dicht bij het plafond, hoger dan de hoogste rand van alle deuren en ramen
Aan het plafond moet de melder minstens 30 cm. vanaf een muur worden geïnstalleerd en aan de wand minstens 15 cm. vanaf het plafond.
De melder moet worden geïnstalleerd op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter vanaf de dichtstbijzijnde CO-bron.

Als de melder wordt geïnstalleerd in een kamer zonder apparaat dat brandstof verbruikt, moet hij betrekkelijk dicht in de buurt van de ademhalingszone van de aanwezige personen worden geplaatst.

Voor studioruimtes, caravans of boten die uit één woon- en slaapruimte bestaan, moet de melder zo ver mogelijk van het kooktoestel af worden geplaatst, en zo dicht mogelijk bij de plek waar de persoon slaapt.

Download hier: Plaatsingsadvies koolmonoxidemelders.

Staat uw vraag / antwoord hier niet bij? Klik dan hier om contact met ons op te nemen..