Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.

Rookmelder verplicht op elke verdieping
In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
Volgens de regelgeving is dus 1 rookmelder per verdieping verplicht. Wilt u echter beter beschermd zijn, dan adviseren wij u om rookmelders op te hangen in alle kamers (uitgezonderd badkamers, keuken en garages. Hittemelders kunt u plaatsen in badkamers, keukens-, verwarmings-, washokken enz.; binnen 5 meter van potentiële brandhaard.

Hang rookmelder aan het plafond
Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen.
U hangt een rookmelder;
• aan het plafond;
• op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
• op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig.

Eigenaar moet rookmelders plaatsen
De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als u een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn.
Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is, moet u als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in uw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De VvE heeft hierin dus geen rol.