FAQ Rookmelders

Op de achterkant van de rookmelder zit een sticker, hierop staat vermeld welk model rookmelder u heeft.

Wanneer moet ik rookmelders toepassen?

Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.

Rookmelder verplicht op elke verdieping

In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.

Volgens de regelgeving is dus 1 rookmelder per verdieping verplicht. Wilt u echter beter beschermd zijn, dan adviseren wij u om rookmelders op te hangen in alle kamers (uitgezonderd badkamers, keuken en garages. Hittemelders kunt u plaatsen in badkamers, keukens-,  verwarmings-, washokken enz.; binnen 5 meter van potentiële brandhaard.

Hang rookmelder aan het plafond.

Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen.

U hangt een rookmelder;

  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig.

Eigenaar moet rookmelders plaatsen

De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als u een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn.

Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is, moet u als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in uw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De VvE heeft hierin dus geen rol.

Wat kan ik als particulier doen om mijn gezin te beschermen?

Plaats rookmelders in alle verblijfruimtes; minimaal 1 per woonlaag. Test en onderhoud deze op de juiste wijze.
– Voor verhoogde veiligheid en snellere melding is het raadzaam de melders in huis onderling met elkaar te koppelen. Dit is zowel bedraad als draadloos mogelijk.
– Zorg voor een blusdeken en een brandblusser om kleine brandjes te kunnen blussen.
– Overweeg de aanschaf van een vluchtladder om een vluchtweg van grote hoogte te creëren.
Installeer een koolmonoxidemelder nabij CV-ketel, geiser en andere verbrandingsapparaten.
Plan TWEE ontsnappingsroutes en oefen deze met alle gezinsleden zodat in geval van brand iedereen weet wat hij of zij moet doen.

Staat uw vraag / antwoord hier niet bij? Klik dan hier om contact met ons op te nemen.